Stedentrip valencia: het wetenschapsmuseum museo de las ciencias príncipe felipe
Stedentrip: In deze serie artikelen lees je alles over de bezienswaardigheden van Valencia. In dit artikel lees je alles over het Museo de las Ciencias, het door Calatrava prachtig vormgegeven wetenschapsmuseum.
Tags/labels RobsStedentrip, RobsValencia
Het wetenschapsmuseum van Valencia
Het op 13 november 2000 geopende museum vormt een onderdeel van het complex Ciutat de les Arts i de les Ciències, de stad van de wetenschap en de kunst, gelegen in de voormalige bedding van de rivier de Turia. Met 2,5 miljoen bezoekers per jaar is het interactieve museum het een van de belangrijkste Spaanse toeristische attracties.
Het wetenschapsmuseum, in het Valenciaans El Museu de les Ciències Príncipe Felipe , is ontworpen door Valenciaan Santiago Calatrava. De vorm van het museum is geïnspireerd door een walvisskelet,
Daarbinnen zijn drie verdiepingen gerealiseerd van elk ruim 8000 vierkante meter. Het gebouw is 220 meter lang, 80 meter breed en 55 meter hoog. Er zijn ruim 4000 ramen met een totaal oppervlakte van 20.000 vierkante meter.
De doelstelling van het museum is om de bezoekers op een onderhoudende en educatief verantwoorde manier te laten kennismaken met wetenschap. Daarbij zijn drie belangrijke regels uitgevaardigd: “Prohibido no tocar, no sentir, no pensar”. Het verboden niets aan te raken, niets te voelen, niet na te denken. Met andere woorden weet, zie, voel en ontdek de wetenschap!
Adres Wetenschapsmuseum
Museo de las Ciencias Príncipe Felipe
Avenida. del Professor López Piñero nº 7
46013 Valencia
Benedenverdieping
De benedenverdieping herbergt een grote museumwinkel met leuke souvenirs, een restaurant, tv studio en het auditorium Santiago Grisolia. Daarnaast zijn er de ticketshops en toiletten. Met roltrappen ga je naar boven naar het museum.
Eerste verdieping
Op de eerste verdieping vinden we een enorme 34 meter hoge slinger van Foucault die aantoont dat de aarde om zijn as draait. Er zijn tal van interactieve experimenten om uit te voeren en er wordt aandacht gegeven aan de opwarming van de aarde. Vanaf deze verdieping zie je de prachtige structuur van het gebouw en kijk je uit over de Turia tuin.
Tweede verdieping
De tweede verdieping is gewijd aan drie Nobelprijswinnaars en wat ze hebben betekent voor de wetenschap en de mensheid. Het betreft de Franse immunoloog Jean Dausset, de Spaanse vader der moderne neurowetenschap Santiago Ramón y Cajal en de Spaans/Amerikaanse biochemicus Severo Ochoa.
Derde verdieping
De derde verdieping besteedt veel aandacht aam het menselijk lichaam en aan het menselijk genoom in het chromosomenbos. De 23 paren chromosomen van de mens worden getoond. Daaromheen bevinden zich 127 interactieve opstellingen die zijn gerelateerd aan de betreffende chromosomen. Verder bevindt er zich een `ruimte academie` van het European Space Agency, die de beweging, de drie fases van opstijgen naar het International Space Station simuleert. Ook wordt er aandacht geschonken aan wetenschap en sport, meer speciaal de voetbalclub Valencia CF.
Het wetenschapsmuseum
Het wetenschapsmuseum is een bezoek meer dan waard. Zowel de vele interactieve experimenten als de geweldige architectuur maken dit museum tot een hoogtepunt van een bezoek aan Valencia. Tip: ga ook eens 's avonds kijken als het gebouw prachtig verlicht is!
Ook leuk om te doen en te bezoeken in Valencia:
- De stad Valencia
- Eten en drinken in Valencia
- Hemisfèric
- Jardines de Turia ofwel de Turia tuinen
- L'Umbracle of schaduwtuin
- Lonja de la Seda of Zijdebeurs
- Oceanogràfic
- Overdekte markten in Valencia
- Plaza de Toros
- Strand en boulevard Valencia
- Wetenschapsmuseum
- Winkelen in Valencia

